UX Mimarı, UX Tasarımcısı ve UX Analisti Arasındaki Farklar

 



Tasarım söz konusu olduğunda, son 20 yılda çok uzun bir yol kat ettik. Bugün, kullanıcı deneyimiyle her zamankinden daha fazla meşgulüz. UX anlayışımız genişledikçe, alandaki rollerimizin karmaşıklığı da artıyor.

Günümüzde UX tasarımcısı, UX mimarı veya UX analisti gibi çeşitli başlıklarla karşılaşabilirsiniz. Aynı alana ait olsalar da, hiçbir şekilde birbirinin yerine geçemezler.

Bu makalede, bu rollerin her birinin neyi gerektirdiğini ve sorumluluklarının neler olduğunu incelemek istiyoruz.

UX Mimarı kimdir?

Kullanıcı deneyimi mimarları, ürünler için sezgisel bir akış oluşturmaya odaklanır. Bunu yapmak için, genellikle kullanıcılarla görüşme ve anket yapma süreçlerine dahil olurlar. Gerekli tüm bilgileri topladıktan sonra, ürün için prototipler oluştururlar. Ancak, tasarımcılara kıyasla, kullanıcının yolu hakkında daha bütünsel bir görüşe sahiptirler.

Bir mimarın bir tasarımcıdan farkı nedir?

Bir tasarımcının ve bir mimarın rollerinin bir dereceye kadar örtüştüğünü söylemek yanlış olmaz. Bununla birlikte, bir UX tasarımcısının sorumlulukları çoğunlukla kullanıcının bir ürünle etkileşiminin görsel yönüyle ilgilidir. Temel bir amaç, bir ürünün bileşenlerinin bir kişinin ihtiyaç ve beklentilerini tam olarak karşılamasını sağlamaktır.

Bir bilgi mimarının sorumlulukları, bir ürünün yapısının temel yönleri ve kullanıcılarının ihtiyaçları ile ilgili olmalıdır. Son kullanıcıyı aradıkları bilgilerle buluşturmayı amaçlarlar.

Neden bir UX Mimarı tutmalısınız?

  • UX mimarları bilgiye erişimi kolaylaştırmaya odaklanır
  • Kullanıcılarınızın ihtiyaçlarını ve tasarımcıların bunları nasıl ele alması gerektiğini net bir şekilde anlamanızı sağlarlar.
  • Önemli kullanılabilirlik ve erişilebilirlik sorunlarını çözerler.
  • Kapsamlı bir beceri setine sahiptirler ve verimli problem çözücülerdir.

UX Analisti kimdir?

Bir analistin rolü de araştırmaya dayanır. Amaçları, kullanıcıların ihtiyaçlarını ve müşterilerinin hedeflerinin kullanılabilirlik standartlarıyla uyumlu olup olmadığını kapsamlı bir şekilde incelemektir. UX analistleri, ürünün müşterilerini inceleyerek kullanıcıların hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olacak özellikleri belirler.

Analistler, bir üründe belirli görevleri yerine getirme söz konusu olduğunda, kullanıcıların başarı oranıyla da meşgul olurlar. Her zaman bir ürünün genel deneyimini iyileştirmenin ve müşteri memnuniyetini artırmanın yollarını ararlar.

Neden bir UX Analisti tutmalısınız?

  • UX analistleri müşteri memnuniyetine odaklanır
  • Kullanıcıları inceleyen eyleme geçirilebilir öneriler çıkarırlar
  • Ürününüzün kullanılabilirliğini sürekli olarak geliştirirler
  • Doğal olarak insanların cihazlarla nasıl etkileşime girdiğini merak ederler ve onu daha verimli ve başarılı hale getirmenin yollarını ararlar.

UX Tasarımcısı kimdir?


Bir UX tasarımcısının sorumluluk yelpazesi oldukça geniştir. Ürünleri kullanılabilir, ulaşılabilir ve keyifli hale getirmeye önem verirler. Çoğu işletme ortamında, kullanıcıları savunan tek kişi onlar olacaktır.

UX mimarları ve analistleriyle karşılaştırıldığında, tasarımcılar kullanılabilir bir ürün yaratmanın ön saflarında yer alır. Günün sonunda, işlerin nasıl yapılandırıldığına dair kararlar veren onlar.

Neden bir UX Tasarımcısı tutmalısınız?

  • Son kullanıcının ihtiyaçlarını ve ürününüzün hedeflerini önemserler.
  • Ana odak noktalarından biri, ürünleri yararlı ve eğlenceli hale getirmenin yanı sıra kullanılabilirliktir.
  • Ürününüzün verimliliğine önem verirler
  • Kullanıcı deneyimindeki uzmanlıkları, ürününüzün önemli ölçüde daha iyi dönüşüm sağlamasına yardımcı olur.

Kaynak: https://adamfard.com/