UI ve UX Tasarımı Nedir?



UI ve UX tasarımı, web ve uygulama tasarımlarında en sık karıştırılan terimlerden ikisidir. Yüzeyden bakıldığında aynı şeyi açıklıyor gibi görünürler. Jargona çok fazla inmeyen bu ikisinin sağlam tanımlarını bulmak genellikle zordur.
 

UI Tasarımı Nedir?

UI tasarımındaki "UI", "kullanıcı arayüzü" anlamına gelir. Kullanıcı arayüzü, bir uygulamanın grafik düzenidir. Kullanıcıların tıkladığı düğmeler, okudukları metin, resimler, kaydırıcılar, metin giriş alanları ve kullanıcının etkileşimde bulunduğu diğer tüm öğelerden oluşur. Buna ekran düzeni, geçişler, arayüz animasyonları ve her bir mikro etkileşim dahildir.

Her türlü görsel öğe, etkileşim veya animasyon tasarımları bu terim altında yapılır. Bu işi ise UI tasarımcıları yapar. Uygulamanın nasıl görüneceğine onlar karar verir. Renk şemalarını ve düğme şekillerini - çizgilerin genişliğini ve metin için kullanılan yazı tiplerini seçerler. UI tasarımcıları, bir uygulamanın kullanıcı arayüzünün görünümün hissini yaratır.






UX Tasarımı Nedir?


"UX", "kullanıcı deneyimi" anlamına gelir. Bir kullanıcının uygulama deneyimi, uygulamayla nasıl etkileşimde bulunduğuna göre belirlenir. Deneyim pürüzsüz ve sezgisel mi yoksa hantal ve kafa karıştırıcı mı? Uygulamada gezinmek mantıklı mı yoksa keyfi mi? Uygulamayla etkileşim kurmak, insanlara başarmak için belirledikleri görevleri verimli bir şekilde yerine getirdikleri hissini veriyor mu yoksa bir mücadele gibi mi geliyor? Gibi sorulara cevap ararlar.




Dolayısıyla, UX tasarımcıları bir uygulamanın kullanıcı arayüzü ile de ilgilenirler ve bu yüzden insanlar ikisi arasındaki fark konusunda kafaları karışır.

Ancak UI tasarımcıları, kullanıcı arayüzünün nasıl görüneceğine karar vermekle görevlendirilirken, UX tasarımcıları, kullanıcı arayüzünün nasıl çalıştığını belirlemekten sorumludur. Arayüzün yapısını ve işlevselliğini belirlerler. Nasıl organize edildiğini ve tüm parçaların birbiriyle nasıl ilişkili olduğunu belirler, arayüzün nasıl çalıştığını tasarlarlar.

İyi çalışıyorsa ve sorunsuz hissediyorsa, kullanıcı iyi bir deneyime sahip olacaktır. Ancak navigasyon karmaşıksa veya sezgisel değilse, kötü bir kullanıcı deneyimi olması muhtemeldir.

Böylece bir UX tasarımcısı, kullanıcı arayüzünün nasıl çalıştığına karar verirken, UI tasarımcısı, kullanıcı arayüzünün nasıl göründüğüne karar verir. Bu çok işbirlikçi bir süreçtir ve iki tasarım ekibi birlikte yakın çalışma eğilimindedir.